Dette var supergøy!
Disse collagedyrene har jeg kommet over flere steder på nettet, og jeg har hatt lyst til å lage dem med elevene lenge. Mange bilder og enkel beskrivelse av prosessen finner du på elementaryartfun. Som vanlig glemte jeg selvfølgelig å ta bilder underveis i prosessen, men her kommer tips og triks om hvordan vi gjorde det. Oppgaven gjennomførte jeg på 6. trinn som har kunst og håndverk tre timer i uka. Det er to paralleller og to lærere slik at det er mulig med deling. Elevene ble kjempegira på oppgaven og veldig fornøyde med resultatet.
Du trenger:
Papir på rull
Fargeblyanter
Temperablokker
Plakatmaling
Fettfarger/akvarellblyanter
Svarte tusjer
Indian ink
Kartong i A2 størrelse
Dekoupagelim
Oljepastellkritt
Tegneark
Hvit maling
Pensler i ulike størrelser
Viftepensel (anbefales)
Sakser
Den første gangen lagde vi de store collagearkene. Hver klasse (6a og 6b) ble delt i to slik at vi lagde fire forskjellige typer collagepapir. Hver elev fikk ca. 1 meter ark av tegnerull med bredde på ca. 50 cm. Det går masse papir med til collagen, vi måtte faktisk lage opp litt mer collagepapir underveis. Mens elevene jobbet med dette hadde vi på instrumental musikk og prøvde å jobbe i takt med musikken.
Type 1: Her brukte vi plakatmaling og plastsparkler som jeg kjøpte på Biltema. Jeg viste frem fargesirkelen og elevene kunne velge to-tre farger som er nær hverandre på sirkelen. Deretter viste jeg ulike måter skrapen kan brukes. Du kan dra malingen utover, eller du kan lage striper ved å holde skrapen loddrett og dra skrapen i lengderetningen. Elevene kunne også bruke pensel i ulike tykkelser. Målet var at arket skulle få så mange nyanser av ulike farger som mulig.
Type 2: Her brukte vi fargestifter og temperamaling. Elevene kunne velge om de ville bruke vanlige fargeblyanter, oljepasteller, fettfarger eller akvarellblyanter. De valgte også om de ville bruke varme eller kalde farger. Første fylte vi hele arket med krusseduller tett i tett. Deretter lagde vi «fargesuppe» i temperablokkene; dupp penselen ofte i vann og rør rundt i blokka. Bruk en ganske bred pensel og mal over hele arket. Ikke mal bare med en farge, men la ulike farger gli inn i hverandre. De som ønsket litt lysere farger blandet inn hvit.
Type 3: På den tredje collagearket jobbet vi med flytende akvarellmaling. Elevene valgte enten kalde/varme farger eller farger som ligger ved siden av hverandre i fargesirkelen. Maks tre ulike farger. De brukte pensler i ulike tykkelser og plastsparkler. Områder av arket «malte» vi først med vann, slik at malingen flyter utover, vått-i-vått teknikk. De splæsjet maling på arket og dro den utover med skrapen. Deler av arket kunne gjerne være hvitt.
Type 4: Her drodlet vi med svart, tykk tusj. Store, bølgete former i kontrast mot små, spisse former. Formene fylte vi med ulike mønster. Til slutt splæsjet vi rundt med svart blekk.
Andre og tredje økt jobbet vi med collagen. Jeg delte alle de store collagepapirene i to slik at begge klasser hadde samme utvalg av papir. Alt papiret ble lagt midt på gulvet og elevene rev av biter av arkene de ville bruke. Ikke bruk saks for rivekanten blir et eget dekorativt element. Deretter gikk de til plassene sine igjen og rev papiret opp i mindre trekantbiter og strimler. Vær tydelig på at bitene ikke kan være for store, for da blir det lett luftblemmer. Resultatet blir heller ikke så spennende hvis store områder er dekket med samme papir. Elevene har en tendens til å bruke større biter etter hvert for å bli fortere ferdig…
Vi brukte litt ulike typer lim, men decopagelim eller allround medium er det beste. Du kan også bruke vanlig skolelim eller pva lim, men da er det smart å tynne ut limet med en del vann. Bruk en bred pensel og pensle lim på plakaten, legg på papirbiten og pensle over den igjen med lim. Pass da på at biten ligger glatt på arket, luftbobler presses ut med penselen. Hele kartongen skal dekkes med collagepapir. Start ytterst i kantene og jobb deg innover. La hver nye bit du legger på overlappe den forrige, slik at kartongen blir usynlig. Prøv å få trekantbitene og strimlene til å peke innover mot midten.
Når collagen tørker kan man oppleve at arket bukler seg veldig. Limet gjør også at det kan bli veldig stivt, spesielt om du ikke vanner ut limet. Om du bruker decopagelim trenger du ikke blande inn vann. Våre bilder buklet seg veldig, og jeg jobbet mye med å rette ut arkene mellom øktene. Jeg brukte strykejern og våt klut til å stryke på baksiden. Deretter la jeg bildene i press. Følg med i tørkeprosessen hvis du legger flere ark oppå hverandre slik jeg gjorde, da kan de nemlig fort lime seg sammen og bli ødelagte.
I fjerde økt bestemte elevene hva slags dyr de ville lage; katt, hund, ørn eller ugle/fugl. Så lagde vi øyne og nese/nebb. Vi gjorde det på nøyaktig samme måte som vises i disse filmene. Her kan du laste ned malene jeg lagde til øyne/nebb/nese. Bruk tegneark.
Femte økt startet med at vi så denne filmen fra Art Class with Mrs Glass, som viser prosessen videre.
Deretter snakket vi om det vi hadde sett i filmen. Jeg viste også frem en del av de ferdige bildene fra elementaryartfun. Vi snakket om at noen brukte hvit maling, mens andre ikke hadde gjort det. Vi snakket om å være lett på hånden når en bruker viftepenselen. Vi studerte hva de ulike elevene hadde gjort rundt øynene. Vi så også at strekene ikke var veldig rette og «perfekte», men at det skapte liv til ansiktene når strekene var ujevne. Rynkestreker og porer er en viktig del for å få frem liv i ansiktet. Vi snakket også om at værhåra til kattene ikke er rette på rekke, og at de starter inne på kinna. Husk at det er superviktig å bruke den tynneste penselen du har til værhår.
På forhånd hadde jeg tegnet opp fire forskjellige eksempler for hvert dyr. De elevene som ønsket det brukte dette som hjelp mens de malte. Disse arkene kan du laste ned her.
Til slutt gikk jeg gjennom at man måtte tenke seg om før øyne/nese/nebb ble limt opp. Tenk plassering; nese/nebb midt på arket, øyne i samme høyde osv. Det er viktig at det er plass nok til å male kinn og hake under nesen. Når elevene klipper ut øyne/nebb/nese skal ikke noe hvitt ark være med. Vi brukte det samme limet som tidligere til å lime øyne/nebb/nese til collagen. Pass på å bruke nok lim og stryk godt med fingeren rundt kantene slik at delene sitter godt fast. Det kan også være smart å pensle litt lim over kantene hvis det er vanskelig å få delene til å sitte fast.
Til slutt ble bildene signert med svart tusj.
Her ser du resultatet. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har gjort dette tidligere – syntes de rett og slett ble kjempeflotte!!